Senaste inläggen

Av Pernilla - 8 juli 2016 12:56


Ojoj. Det känns som om jag kommer behöve semester efter semestern.. Känns inte som om vi hinner med så mycket annat än en massa slit.

Vi har skrapat färdigt tapeten så den är borta (tog bara 100 år ca), lillebror kom förbi en dag och sågade ner resten av buskarna som jag ville ha bort pga halvdöda och fula, vi rev upp och kastade ut golvet från gillestugan som var alldeles knöligt och buckligt pga att varken frigoliten eller laminaten släppte igenom någon fukt från källargolvet (hur tänker en när en lägger sånt på ett betonggolv som måste få släppa igenom fukt?), vi har åkt flera vändor fram och tillbaka till sorteringscentralen med fullastade släpvagnar med skräp, buskar och den trasiga diskmaskinen.


     


Vi har spacklat väggarna nere i gillestugan och börjat måla. Har målat igen och målat en tredje gång för att färgen ska se någorlunda jämn ut, det ser ju skapligt lustigt ut där det är spacklat och målat för det syns så bra jämfört med där det inte är spacklat och målat men jaja, det duger.

Vi har vart till Falun och Borlänge en sväng, Plantagen i Falun där jag hittade iaf 2 gröna växter jag bara måste ha och på Jula inhandlades en avfuktare som står nere i källaren och brummar dagarna i ända. .

I Borlänge blev det såklart Ikea där jag köpte en "köks-ö" (egentligen hette det "rullvagn" eller nåt sånt men en vanlig köks-ö skulle inte få plats i vårt minimalistiska kök.) samt en hylla som ska stå bredvid öppna spisen och agera vedförvaring.

 


Vi har åkt till Rättvik och hämtat hem ett skrivbort till "kontoret" och som jag har börjat att skrapa bort gammal färg på. Det tar lång tid och är extremt drygt. Men med tålamod och lite jäklaranamma ska det väl gå att få färdigt och sedan ska jag köpa mig lite grå färg har jag tänkt och måla om det.


   


Tomatplantorna har fått flytta in i kontoret så länge och de växer så det knakar! Tar det aldrig stopp? De kan ju inte bli hur långa som helst och jag vet inte om jag törs toppa dem.. Jag kan ju egentligen ingenting om odling, jag bara lådsas. HJÄLP!

(fönstren på bilden är nära på 150 cm höga!!)


 


Hittills har jag fått plocka 2 fästingar från en och samma katt.. jag förstår inte vad han ska ut i det höga gräset och göra! Hursom så har bonden kört ner och balat det mesta nu så det kanske blir bättre. Tycker att det är så hemskt äckligt med fästingar! Ugh!


 


Det är väl det mesta i stort.. Allt tar sådan tid och det räknar jag nog inte med. Nästa projekt är att försöka få bort trappen som leder ner i gillestugan så att vi kan måla klart väggen där. . B menar att vi ska beställa en ny, snyggare trappa och hiva ut den fula trätrappan som sitter här nu.. jag är benägen att hålla med. Är allergisk mot trä, trä, trä!

Och helst furu, bläsch!

Annars ska vi ringa och få hit ett lass matjord så att vi kan fylla igen det lilla "dike" som blev kvar efter grävningen av vattnet, på måndag ska vi till Mora tidigt på morgonen med min bil så att rutan äntligen kan bli bytt och den fula sprickan ett minne blott!


Idag blir det forhoppningsvis lite bakning och inte så mycket annat. .

ANNONS
Av Pernilla - 2 juli 2016 13:15

Inför semestern har vi skrivit ihop en hel lista på saker att ta itu med och hittills har vi lyckats pricka av 3/ca 100. Haha. Nej så illa är det inte, men vi har bara gjort tre saker än så länge för det vi inte hade räknat med var hur mycket tid som går åt till varje sak.

Gillestugan går framåt och det är bara en liten liten del kvar att ånga och skrapa innan all tapet är borttagen.

Tidigare i veckan åkte vi en sväng till Mora och Happy homes där vi köpte på oss 14 liter färg i kulören "rauk" som ska pryda gillestugans väggar. Jag längar tills det är klart så att vi kan flytta ner tvrummet dit.. det är så svalt och skönt där nere. Nästan så att jag övervägde om vi inte skulle flytta ner sovrummet ist. 


På vägen hem från Mora svängde vi förbi Stackmora-handelsträdgård där vi dök in och plockade på oss två klängrosor till samt en jättefin rosbuske och två hallonbuskar. (en med röda bär och en med gula. Vi kan bara hoppas att den gula ska överleva då vår växtzon egentligen inte är kompatibel med vad den behöver)


   

Hallonbuskar med "gräsklipparskydd" då robotgräsklipparen Doris härom veckan körde rakt över rabarberplantan så att det bara blev ett blad kvar.. (plantan har hämtat sig sen dess.. :P)


 

Vi har också lyckats sätta ner syrenerna i slänten ut mot vägen där vi hoppas att de ska växa sig stora och starka och erbjuda lite insynsskydd. Även de har blivit utrustade med skydd från Doris så hon kan vara lite hårdhänt med växtligheten i trädgården.


 

Lillasyster var på besök över midsommarhelgen då jag annars skulle ha vart ensam hemma då B jobbade natt hela helgen.

Vi myste till det med midsommartårta och en massa gottigt hela helgen samt ett gäng skräckfilmer.


Jag och nämnda syster tog en kväll bilen ner till Sessvik där vi tog årets första dopp! Riktigt skönt var det i vattnet, trodde definitivt inte att det skulle vara så pass varmt som det faktiskt var.


   

Jag och B utökade kaninornas hägn och det blev plötsligt dubbelt så stort (minst). Överlyckliga kaninor började genast gräva en tunnel ner under trädet i bild till höger.

Så härligt att se!

Här får de ju gräva så mycket de bara orkar då det är vår egen gräsmatta, ÄNTLIGEN!


En fin kväll tog jag med mig kameran ut på gården och fotade lite.


   

Snuttibangbang, en av mina ständiga följeslagare.


 

Lila klockor.

ANNONS
Av Pernilla - 23 juni 2016 15:12


Idag är jag äntligen ledig efter 6 intensiva dagars arbete med allt vad det innebär på vår lokala, lilla Ica-butik.

Semestern är så nära nu att jag kan känna den i luften! Jobbar i morgon några timmar på självaste midsommarafton och sen har jag helgen där ledig och på måndag är det S.E,M.E.S.T.E.R Jag tänkte skriva en checklista på allt vi ska göra under de tre veckorna så att vi inte "råkar" missa något. Det är såklart en massa grejer på huset och gården vi ska göra som jag tidigare nämnt och det ska bli så kul! 

 

 

 

Idag har jag tagit mig an det mesta av det praktiska här hemma vad gäller tvätt, disk, dammsugning, planterat blomman riktigt i ampeln samt planterat kryddor i kruka. Gräslöken tänker jag att jag ska gräva ner någonstans ute på gården så att den kommer tillbaka år efter år med fin gräslök till mina sill och potatismiddagar. 

 

Tomatplantorna står tillsammans med druvgurkorna ute på altanen och insuper lite solsken vilket jag också gjort en stund så jag kommer förmodligen bli som en tomat själv i ansiktet innan dagen är färdig. Jag har såklart inte tagit mig tiden att smörja mig innan..

Sprang runt på gården en stund och fotade lite, slänger in några bilder här i texten. 

 

 

Insektshotell som jag ju fyndade på Rusta härom veckan.

Det har flyttat in en liten mal i ett av hålen där uppe, success!

Den sitter så fint hos lupinerna på den sneda lilla björken.

 

 

Och i vår fina snöbollsbuske hänger fågelbaden som jag köpte på vivara.

Älskar dem!

 

Börjar bli en aningen hungrig nu så det är väl kanske dags att sno ihop lite mat, ikväll liftar lillasyster med B hem och stannar hos mig hela midsommarhelgen. B, han har nattjobb hela helgen och sover i Mora. Vi ska kalasa på jordgubbstårta med maräng är det tänkt och titta på en massa skräckfilmer som S har med sig.  Todeloo!

Av Pernilla - 22 juni 2016 11:06


     

Av Pernilla - 16 juni 2016 21:39


I förmiddags hoppade vi in i bilen och for mot Mora. Vi hade äntligen en dag ledig tillsammans och eftersom att jag inte vart utan för Furudalsgränsen på bra länge kändes det som om det var dags att göra en liten dagsutflykt. Hade hunnit skriva en hel lista på grejer att inhandla och vi prickade av den ganska duktigt under några timmar uppe i noret och alla roliga affärer där.

 

Jag köpte en yogamatta! Jag har börjat följa en tjej på instagram som är så duktig trots att hon är kraftig. (Jag hade inte ens funderat på att det skulle gå att köra yoga som tjock!?) Det är så himla inspirerande att se filmsnuttar och bilder där hon tänjer på gränsen för vad som borde (eller iaf vad jag trodde) vara fysiskt möjligt med en kropp i den storleken. (i typ min storlek) Så jäkla häftigt och jag tror att jag har blivit biten. Jag måste prova på! Jag skulle så gärna vilja bli stark och smidig fast att jag är stor för jag har ju fått bevisat för mig att det är möjligt!

 


 

Snuttibangbang har lyckats tappa bort sitt gröna halsband så idag fick han ett nytt i en annan kulör. ^_^

 

 

På Rusta hade de två insektshotell för 99:- och jag kände att jag bara måste slå till!

Jag har tittat på insektshotell på vivara men inte lyckats välja ut vilket jag ville ha så det blev dessa två istället.

 

 

   

På ÖB köpte vi en liten grupp att ha fram på bron. TOKNÖJD!

 

 

På Rusta hittade vi även spaljeér i pil och dem har vi satt fast runt bron som lite insynsskydd där under plus att vi tog en tur till Stackmorahandelsträdgårg och köpte två klängrosor som jag hoppas ska växa snabbt och dölja lite mer.

Borde ha köpt iaf två till så det får nog bli ännu en vända dit. Inte mig emot. ^_^

 

   

Vi fick tre syrener i inflyttningspresent av svärmor och dem ska vi plantera nere i slänten ut mot lindan så att vi i framtiden får lite insynsskydd från stora vägen.

Måste bara inhandla lite jord först.

 

 

 

Sen på kvällningen när vi kommit hem och hunnit fixa lite kom lillebror J förbi med motorsågen och så hjälpte han oss att såga ner döda och halvdöda grenar ur snöbollsbusken.

Om ni tittar på vänster bakom så ser ni alla grenarna som försvann, ungefär halva busken försvann.

Det ser lite lustigt ut med grenen kvar som hänger ut på höger med alla vita blombollarna men den får vara kvar så länge som busken blommar, mot hösten försvinner den också.

Plus att vi ska finslipa lite uppe i toppen senare. Blev så nöjd! Det var mycket röta i grenarna också så jag hoppas att det som blev kvar klarar sig.

Det var meningen att han skulle ta ner en halvdöd buske och en till buske vid altanen men vi får vänta tills han får hem röjsågen ist.

 

Dagen har känts väldigt lång och jag känner mig nu färdig som artist. I morgon är det jobb på schemat igen, så nu har jag 7 arbetsdagar kvar innan semestern börjar. Jag kan riktigt känna lukten av den!

Av Pernilla - 14 juni 2016 21:22


Har haft en riktigt produktiv dag idag och fått en massa gjort.!

Det började med jobb i några timmar där träningsvärken i låren gjorde sitt och jag gick med spikraka ben (ofrivilligt!) när jag fick lov att röra mig utanför kassan. Kan ju inte ha sett klokt ut.

Kl 15 slutade jag för dagen och då handlade jag lite innan jag hoppade in i bilen och for hemåt.

Hemma låg B och sov då han jobbat natt till idag och medan han gjorde det plockade jag fram allt som behövdes för att göra lite sommarfint i två ärvda blomkrukor ute på altanbordet.

 

 

Pelargoner såklart och så den lilla kraftiga gröna växten med vita små blommor, kommer inte ihåg vad den heter just nu.. men fin är den!

 

 

Och fint blev det! Så nöjd!

 

Därefter drog jag med mig bottenlådan till innekaninburen ner till garaget där jag hällde i en liten flaska ättiksprit som fick bubbla och pysa på alla kissfläckar i bottnen innan jag tillsatte vatten. Jag var dum som inte tog bild på hur det såg ut från början och hur det blev efter men allt som återstod av fläckarna var pyttesmå och dem får jag bort efter ännu en omgång med ättika.

Planen är att nu när kaninerna flyttat ut så ska den buren användas till en större grupp vaktlar som jag har tänkt ha för både ägg och kött. Jag börjar smått och så ökar jag på vartefter. Pratade med en granne idag som har vaktlar och sa att jag var intresserad av kycklingar när hon tänkt kläcka sådana igen. Ska bli så roligt!

 

Nu på kvällningen har jag farit runt på gården och plockat ihop grejer och städat av altanen från en massa skräp. Ser ut att bli en tur till sopstationen på torsdag också innan lillebror kommer med motorsågen för att hjälpa till att röja upp lite.

Annars har jag jagat robotgräsklipparen en stund och försökt skydda min rabarberplanta samt hjälpt den upp när den fastnat i diken eller i en slänt. Vi kommer få lov att flytta trådarna lite för att förhindra att den ska fastna. Den är inte så rolig att släpa runt på, den är tung och otymplig och fast att det säkert inte går så är jag rädd att bladen ska börja snurra när jag lyfter den .. :P

 

Jag har bytt pinnar till tomatplantorna så att de har något lite stadigare att luta sig emot.

 

 

 

Jag har stora förhoppnigar på årets plantor, förra året blev det ju fiasko av alltihop och vi fick inte äta en enda tomat fast att vi hade tre plantor!

Först blev de knappt röda och sen när de började växa på sig lite så sprack dem! Jag har fått lära mig nu i efterhand att det förmodligen berodde på ojämn vattning så jag inbillar mig att det ska bli bättre i år! De stora plantorna på bilden är babyplommontomater och de två mindre i mitten är en gul ampeltomat (små tomater). De två har jag fått av min moster här i Östanvik och det ska bli spännande att se om de vill ge nåt. Alla tomatplantorna och t.o.m gurkplantorna har börjat få knopp och ska till att blomma när som helst så det står förhoppningsvis inte på förrän de ploppar upp små tomater och gurkor på dem!

 

 

Utsikten vid vårt hus går inte av för hackor.

Så lycklig över huset!

Av Pernilla - 13 juni 2016 21:18


Jag hade tänkt att det här skulle bli en slödag, alá ligga på soffan större delen och inte göra ett skit, men så blev det inte.

Vi fick ett ryck mitt på dagen där någon gång och bestämde oss för att nu var det på tiden att kaninorna faktiskt flyttar ut och så blev det.

Tackvare gårdagens hagbyggande och studsande upp och ner från hukande ställning till stående om och om igen runt hela hagen har gett mig en sån hemsk träningsvärk i låren. Både på utsida och insida. Att gå i trappor är en jäkla bedrift i sig. Fy fasen!

Iaf så bar vi över den stora, otympliga kaninburen till hagen och flyttade om några av kompostgallren för att göra en öppning för den, lagade taket lite provisoriskt med att lägga tillbaka två av de tre plankorna jag dragit bort och sedan häfta fast dubbelvikt presenning för att hålla torrt vid regn. Fram mot hösten får vi göra om det till något mer hållbart men jag tänker att det ska funka under sommaren. In i huset och till kaninrummet där jag tömde buren på allt och bar ut till hagen och gjorde iordning i uteburen med spån, hö och vattenskål. Stoppa ner kaninorna en stund och stänga in dem där för att få dem att förstå att det är där de ska bo nu. Det låter kanske inte som mycket men allt det här tog flera timmar och jag hann t.o.m bränna mig lite på armarna.

 

 

Lyckliga kaninor.

 

 

Såhär ser det ut vid trappen och bron upp till huset. Helt öppet och så vill jag inte ha det.

Så på torsdag när vi far på shoppingtur hoppas jag att jag ska kunna hitta några fina spaljeér i trä att spika fast här. (Och den där lilla "trappen"/stegen förstår jag inte alls meningen med..?)

 

I morgon är det jobb på schemat igen efter tre dagars ledigt och i ärlighetens namn ser jag inte fram emot alls. Men jag kan trösta mig med att jag bara jobbar 9 dagar till och sen är det semester! Känner mig så taggad på att kunna börja fixa nere i gillestugan!

När jag kommer hem i morgon ska jag skura ur bottenlådan till inneburen med ättika och sen börja planera för att få hit lite vaktlar!

Av Pernilla - 12 juni 2016 18:33


Usch vad jag har blivit dålig på det här.. energin räcker liksom inte till. Jag jobbar långa veckor och när jag väl är ledig är det så mycket annat som kräver min tid att bloggandet har hamnat längst ner på priolistan. Och det är väldigt tråkigt. Jag gillar att skriva och berätta om vad som händer och sker i mitt liv. Så vad har då hänt sen sist.. ptja. Det har blivit sommar!

Om två veckor går jag på tre veckors semester och det ser jag fram emot så mycket att det inte går att beskriva i ord! Det är saker som ska göras här i huset som vi inte haft tiden till att ordna sen vi flyttade in. Vi har inte lyckts ha någon sammanhängande ledighet tillsammans så det har helt enkelt inte funkat.

 

Kaninornas "hus" ska fixas till så att taket går att öppna en bit för enklare rengöring uppifrån då huset är så pass lågt att det är svårt att komma åt att rafsa ut spån och skit stående. En takplåt eller takpapp ska på och sen kan det inredas med spån och matplats och så kan de äntligen få flytta ut permanent! Det ska bli så skönt att få ut dem ur huset. Då kan vi äntligen fixa till "kaninrummet" till ett tilltänkt kontor med ett skrivbord som ska hämtas hos lillebror i Rättvik. Slipa och måla det, sätta upp hyllor på väggarna och få in datorn dit.

 

Måla om och byta tapet i köket! (som jag lääängtar efter det!) Det är så lätt att om det inte händer direkt så blir det aldrig av och det går jag inte med på. Det ska upp en färgglad Pip studio tapet och en liten köksö från Ikea ska inhandlas. En gammal trästege som blev kvar nere i garaget efter förra ägaren ska kortas av en bit och målas och sen ska den hängas upp ovanför köksön.

 

I gillestugan ska vi fortsätta att ånga ner tapeter och tvätta väggarna innan vi målar dem i någon trevlig grå kulör. Sen vet jag inte om vi ska riva ut golvet som är där nere och bara måla betonggolvet som är under eller om vi låter det vara kvar tills vidare. När det är målat och klart där nere så åker soffa och tv ner och så blir det nya tvrummet. Det ska bli så trevligt när det blir klart! Tror att det kommer bli mycket mysigare med tvrum där nere. Det blir mörkare och är så mycket svalare där nere på sommaren. Tror att det blir bra.

Där vi har soffa och tv nu får bli ett litet sällskapshörn med några fåtöljer och bokhyllor tror jag. Vid muren ska jag antagligen ha nån skänk av nåt slag och sen ska där få stå en fågelbur uppe på. Jag har börjat sakna att ha fåglar nåt så fruktansvärt så det blir nog en liten grupp undulater sen. Men vi får se.

 

Ute i slänten mot vägen ska vi nog plantera någon form av buskage för att få lite insynsskydd. Funderar på syrener eller tujor. Syrener är väl kanske trevligare, de är ju så fina när de blommar också..

En halvdöd buske ska sågas ner och trädet som står alldeles framför huset ska rensas lite på döda partier.

 

Vid bron ska vi sätta upp spaljeér och sen plantera humle som kan klättra upp och bli som en grön vägg så att man inte kan titta in under trappen. Som det ser ut nu så tycker jag att det ser lite lustigt ut. Ska ta en bild och lägga in så förstår ni bättre. :P

 

Idag var jag och min kära mor i Sörboda en sväng för att titta på en gammal "torkstuga". Nåt som jag har förstått att de hade ute i skogen förr i tiden och torkade kläder i. (?)

Den är större än en lekstuga och hög i taket. Jag tänker att den skulle kunna funka som ett litet hönshus till en liten grupp hönor med tupp. Det svåra blir att få hem den hit.. För den är så pass stor. Men vi får se, jag ska efterforska lite om det finns någon som skulle kunna hjälpa en att få hit den med en jättetraktor och långa gafflar.

Annars idag har vi byggt en rasthage till fröknarna och de blev så lycklig över att den blev så pass stor. De har sprungit och skuttat av glädje över alla plats och allt gräs.  

 

Min lillasyster var på besök en helg och tillsammans satte vi upp fågelholkar på gården som jag beställt på vivara.se
Riktigt bra utbud av diverse saker för en levande trädgård.
Finns allt från fågelholkar till insektshotell och paddbon. Rekommenderar varmt den sidan! Ska beställa en massa mer grejer sen.

 

 

 

Jag är en såndär person som tyckt illa om pelargoner tidigare pga "tantblomma", finns det någon blomma som är tråkigare liksom?
Jag har gjort en helomvändning och älskar pelargoner nu.
Stod ute på altanen igår vid 8 tiden på morgonen och planterade om de tre jag har med jord/lekakulor och gav dem sedan en liten dos gödning.
Har jag blivit en tant nu?

 

 

 

Farmors lilla porslinsblomma som jag ärvde efter henne blommar och knoppar som bara den!

Jag är så glad över den och tänker på henne lite extra när jag tittar på den.

Saknar henne massor.   

 

 

 

 

 

 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se